LOADING CLOSE

Őszi átalakulás “raktározás” nélkül

Őszi átalakulás

Csodálatos ősz köszöntött ránk idén. De a nappalok rövidebbek, az éjszakák hüvösek és a természet vöröses-barnás színei is csalhatatlan jelét adják, hogy a nyár véget ért.

A nyár, a friss idény gyümölcsök és zöldségek időszaka. Ősszel viszont felkészül szervezetünk a télre.

Atavisztikus* tulajdonságunk, hogy ősszel és télen “raktározó” üzemmódba kapcsol a szervezetünk. A felvett tápanyagot – az évezredek során “megtanultak” alapján – sokkal inkább raktározzuk, mint tavasszal és nyáron. Ez, egy természetes jelenség. Azonban környezetünk, ruházkodásunk, közlekedésünk – a civilizációs luxus lehetőségeink – már köszönő viszonyban sincsenek avval a környezeti helyzettel, melyekhez még néhány évszázaddal ezelőtt is alkalmazkodni volt kénytelen az emberi szervezet.

Mi ennek a következménye?

Sajnos zsírpárnák sokkal könnyebben “ugranak fel” ránk, melyre még rásegít a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, valamint a minőségi ételfogyasztás hiánya, vagy az egyoldalú táplálkozás.

Mit tehetünk?

Élettani szempontból az ősz kevésbé alkalmas a felesleges kilóinktól való megszabadulásra. Nem tanácsos szervezetünket megerőszakolni, inkább fektessünk figyelmet a nyáron megszerzett forma megtartására. Ha fázunk, inkább öltözzünk melegen, mint csokival, nasival pótoljuk az elhasznált energiát.

Fogyasszunk meleg italokat, ízesítsük azokat melegítő fűszerekkel, mint:

  • a gyömbér,
  • a fahéj,
  • a szegfűszeg,
  • a chili.

Figyeljünk arra, hogy lehetőleg az idénynek megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk. Fókuszálhatunk a fűszerezésre, melyek nem csak változatossá teheti ételeinket, de anyagcserére gyakorolt hatásuk is segíthet a kilók szaporodásának meggátolásában.

Mozogjunk minden nap!

A legjobb, ha kijelölünk egy napszakot, amikor rendszeresen van magunkra időnk. Válasszunk olyan mozgásformát, melyet szeretünk.

A táplákozás és mozgás alkosson egy egységet, egyforma figyelemmel!

De ne feledjük, a siker, a nyári forma megőrzése 80%-ban a táplálkozáson múlik!

Napsugaras őszt kívánok mindenkinek!

 

*visszaütés az ősökre – itt ősi genetikai kódok aktiválódása