LOADING CLOSE

Milyen hatásai lehetnek a Koronavirágnak?

Hol fordul elő a természetben a koronavirág?

A koronavirág természetes előfordulása tengerpartokon, de viszonylag száraz helyeken egyaránt lehetséges. A növény őshazája Irántól Délkelet-Ázsiáig terjed. Ezt a nagyon értékes növényt betelepítették Afrikába, Ausztráliába, Pápua Új-Guineába, Hawaiiba, és egyéb csendes- és indiai-óceáni szigetekre, valamint a Karib-térségbe és Dél-Amerika északkeleti részére egyaránt. A növény szélsőséges körülmények között is megél, viszonylag igénytelen, ennek köszönhető széles elterjedését.

Hogy néz ki a koronavirág?

A növény minden egyes része fehéres színű tejnedvet tartalmaz. Levelei vastagok, kékesszürke viaszbevonatúak. A virágok krémfehérek vagy halványlilák lehetnek melyek közepén 5 tagú, ötszögletű, piramisszerű képződmény látható, innen ered a koronavirág elnevezés. Ez a növény meglehetősen vaskos ágrendszerű cserje, mely akár 1-5 méter magasra is megnőhet. Ritkán kis fa formájában is előfordul. Levelei 8-20 centiméter hosszúak és akár 4-12 centiméter szélesek is lehetnek. Virága 2,5-4,5 centiméteres, mely felépítésének különlegessége miatt impozáns látványt nyújt. Ez az oka annak, hogy a koronavirág közkedvelt kiegészítő a virágkötészetben, ráadásul a pozsgás leveleknek köszönhetően tartósan szép marad. Igazi botanikai különlegesség.
Mire használható a koronavirág?
A koronavirág szárai szívós rostot szolgáltatnak mely akár horgászzsinórként is használható. A növény tejnedve mérgező, azonban gyógyászati célokra felhasználható. A koronavirág tejnedve megszárítva gumiszerű réteget képez. Mint már említettük, virágok tartósak, ezért kedvelik a virágkötészetben.

Milyen hatásai lehetnek a koronavirágnak?

Vizsgálatok bizonyítják a növény sokrétű hatásait. Állatkísérletek eredményei szerint, hasmenés csökkentő*, vércukorszint csökkentő**, daganat ellenes***, seb gyógyulást elősegítő****, gomba ölő***** aktivitása is van a növénynek.

A további hatásainak felderítése még vizsgálatok tárgyát képezi.

*https://www.researchgate.net/profile/Havagiray_R_Chitme/publication/8560793_Studies_on_anti-diarrheal_activity_of_Calotropis_gigantea_R_BR_in_experimental_animals/links/02e7e52ba8e3fa5a6c000000.pdf
**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191672/
***http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/4205
****http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874109003699
*****https://link.springer.com/article/10.1007/s10658-009-9450-2