LOADING CLOSE

Mi köze a koronavirágnak a vércukor szinthez ?

A koronavirág

A virágkötészetekből ismerős koronavirág (Calotropis gigantea) őshazája Délkelet-Ázsia, de betelepítették Afrikába, Hawaiiba és a Karib-térségbe is.

Liliulokalani, Hawaii királynő a nemesség jelképeként tekintett rá, és kizárólag koronavirág-füzért hordott. A hindu hit szerint a koronavirág Shiva kedvelt virága, ezért gyakran része az istennek felajánlott áldozatokban. Mivel virágai nagyon tartósak, Thaiföldön különböző virágkompozíciók kellék. Kambodzsában koronavirág díszíti a halotti urnát és a házakat temetés alatt.

A rituális felhasználáson túl gyakorlati szerepe is van a növénynek. Szívós rostjaiból készítenek hálót, horgászzsinórt, kötelet, varrófonalat. Erről a tulajdonságáról kapta az „indiai íjhúr’ nevet.

  • Kísérletekben kimutatták, hogy a gyökér kivonata elősegíti más magok csírázását.
  • A növény tejnedvet tartalmaz, amely a bőrre kerülve fokozza a véráramlást, bőrpírt okozva. A tejnedv szembe kerülésének akár átmeneti, önmagától megszűnő látászavar lehet a hatása.
  • A koronavirág levelének kivonata szúnyogriasztó hatással bír.

Élettani hatásait csak a közelmúltban kezdték el vizsgálni, és érdekes eredményeket kaptak.

A növényi hatóanyagai stabilizálják a vércukorszintet, de nagyon hatékonyan szabályozzák az étvágyat is. Megakadályozzák a falásrohamokat, és általánosságban csökkentik az étvágyat, emellett fokozzák a zsírlebontást, így a koronavirág szinte tökéletes természetes fogyókúrás szer.